Domokos László lett Szarvas Város Díszpolgára

Szarvas város betelepítésének 292. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget. Az eseményen megtekinthették a megújult belvárost és kiosztották a város rangos kitüntetéseit is. 

292 évvel ezelőtt a törökök kivonulását követően telepedtek le a szarvasiak jelenlegi lakhelyükre. Báró Harruckern János György hívta őket a településre, ezután itt próbálták meg kialakítani életüket és helyt állni a mindennapokban. Többségében szlovák és tót nyelvjárású népek érkeztek a Körös partjára. Ennek az alkalomnak a tiszteletére gyűltek össze Szarvas Fő terén a megemlékezők.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere úgy gondolja, hogy emlékezni jó dolog és kell is. Véleménye szerint az embernek akkor lehet nyugodt a lelkiismerete, hogy ha követi azokat, akik előtte a lakóhelyén éltek. Elmondta, hogy Szarvas város képviselő testülete őrzi azokat a hagyományokat, amelyeket rájuk hagytak. Az értékeket próbálják megőrizni, újraépíteni, megóvni, rendbe tenni.  292 éve élnek Szarvason magyar emberek, akik befogadóak, tisztességesek, dolgosak és alkalmasint egy ilyen ünnep arra is, hogy az ember lelke, szíve megemelkedjen és ünnepeljen.

A főtérről indulva megálltak báró Harruckern János György szobránál a Kossuth téren, ahol koszorút helyeztek el.

Mótyán Tibor, Szarvas Város Szlovák Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy Harruckern János György kapta meg Szarvas területét hűségbérként annak idején a császártól ajándékba. Ezen kívül Csongrád, Arad és Békés megyét is megkapta. Ezt az ajándékot valahogy hasznosítani kellett, be kellett népesíteni. Meghirdetett egy olyan lehetőséget, ami segítségével letelepedhettek különböző nemzetiségű népek. Nem határozta meg azt, hogy szlovákok legyenek vagy magyarok vagy, románok. Meghirdette ezt és a 18. század elején szlovákok érkeztek erre a vidékre.

A zenepavilonnál a Szarvasi Fúvószenekar várta a vendégeket előadásukkal. Ezután átsétáltak a megújult Szarvasi belvároson át az Ótemplomhoz. A hálaadó istentisztelet után Babák Mihály ünnepi beszédében elmondta, hogy elődeik ráadásul nem csak várost, de evangélikus gyülekezetet is alapítottak. A beszédek után önkormányzati kitüntetéseket és díjakat adtak át. Elsőként a Szarvas Város Díszpolgár címet hirdették ki, amit 2014-ben Domokos László az állami számvevőszék elnöke kapott meg.

A rangos elismerés mellett összesen 11 kategóriában díjazták a településen élőket. 

Szerkesztő: Kasuba Ivett

Operatőr: Mazán Nándor

 

Galléria

Új hozzászólás