Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Egyre több a fiatal cukorbeteg

Az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a cukorbeteg gyerekek száma. A kutatások szerint ennek hátterében egy genetikai rendellenesség áll, emellett pedig számos tényező játszhat szerepet a kialakulásában.

Az utóbbi évtizedekben egyre több fiatalnál diagnosztizálják a krónikus betegséget. Ez a tendencia nem csak hazánkra, hanem egész Európára jellemző. Az egyes típusú gyermekkori cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint. A kutatások szerint ennek hátterében egy genetikai rendellenesség áll, emellett pedig számos tényező játszhat szerepet a kialakulásában. Dr. H. Nagy Katalin szerint meghatározó lehet a terhesség alatt elszenvedett betegségek és a táplálkozás is.

- Összefüggésbe hozták már a császármetszések számának emelkedésével, a nagyon korai mesterséges táplálással, ez alatt főleg a tehéntejes táplálás említették, de vannak olyan típusú vírusfertőzések, amelyek provokáló tényezőként szerepelhetnek. Ezeknek az egésze igazából csak akkor érvényesülhet, ha genetikailag meg van az a hajlam, hogy a fejlődő szervezetből esetleg a későbbi élete során majd diabéteszes lesz – fogalmazott Dr. H. Nagy Katalin a Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztályának diabetológusa.

Forgatásunk idején a három hónapos kontroll miatt érkezett a kórházba, akinél 6 évvel ezelőtt diagnosztizálták a gyermekkori diabéteszt. Mára már rutinosan és önállóan adja be magának az inzulint, sőt az idén már a Diabétesz táborba is ellátogatott.

- Most három napos volt, de nagyon jól éreztem magam, mentünk a várba, a fürdőbe, tényleg nagyon jó volt – árulta el a fiatal hölgy.

A gyerekek esetében az 1-es típusú cukorbetegség tehát nem a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás miatt alakul ki. A számszerű emelkedések mellett az is megfigyelhető, hogy egyre fiatalabb korban jelentkezik az anyagcsere betegség. A kutatók a növekedés egyértelmű okait egyelőre nem tudják megmondani.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Pozojevich Miklós

GallériaVideó

Új hozzászólás