Elkezdődött a búza betakarítása

Békés megye egész területén dolgoznak a kombájnok. Az őszi árpa után a búza betakarítását végzik a viharsarki gazdák. Az elsődleges adatok alapján a májusi termésbecsléseket a csapadékhiány, a mezei pocok elszaporodása és a sárga rozsda betegség is nagyban átírta. 

Az árpa korai betakarítása után a szokásosnál két héttel korábban indult el az őszi búza aratása is. Az időjárás nem kedvez a Körösök völgyében a gazdáknak, ugyanis a folyamatos esőzések nehezítik a mezőgazdasági munkák végzését, a hőség pedig a termés minőségét rontja. A gazdák kihasználták a jó időt, a megye minden részében neki álltak a gabona betakarításának. 

Az őszi kalászos átlagtermése tavaly Békés megyében hektáronként közel 4,6 tonna volt, amelyhez képest az idei hozamok mintegy 20%-kal maradnak el. A learatott búza mennyisége olyan nagy szórást mutat, amelyre Békés megyében a termelők szerint évtizedek óta nem volt példa A terméskiesést az árpához hasonlóan a csapadékhiánnyal és a kártevők elszaporodásával magyarázzák.

Kozsuch Kornél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezet alelnöke elmondta, hogy ugyanúgy, mint az őszi árpánál a vetés utáni csapadékhiány nagyon nagymértékben gátolta az őszi búza fejlődését. A megye bizonyos területein már a betakarítás előtt olyan jelentős mezei pocok kártételek voltak, hogy volt olyan terület, amit be se lehetett takarítani. 

A májusi-júniusi termésbecslések alapján, a tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabonát vártak a szakemberek. A megyei gazdák szerint az előre beharangozottakkal ellentétben, sem a jó minőség, sem a nagy mennyiség nem igaz. A gabonát laboratóriumban vizsgálják, a minősítések szerint az étkezési búza minősége is elmarad a korábbi évekétől.

Adamcsik László a Csabai Raktárszövetkezet elnöke elmondta, hogy az étkezési minőségű búzának is a kategória alsó szintjén van a minősége a 28-29%-os sikértartalomnál magasabb nem tapasztalható az idén. A korábbi években 30-32%-os sikértartalmú búzák aratása az teljesen természetes volt.

Az értékesítéssel egyelőre még nem foglalkoznak a gazdák. A jelenlegi fő cél, hogy minden bekerüljön a magtárakba. A búza iránt most még gyenge a kereslet. A felvásárlói árak tonnánként 41 és 46 ezer forint között alakulnak, így aki csak teheti, még kivár az eladással, a betakarítás után tisztítva eltárolja a terményt.  

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Pozojevich Miklós

 

GallériaVideó

Új hozzászólás