India egy napra Békéscsabára költözött

A Föld második legnépesebb országa egy napra a Csabagyöngye Kulturális Központba érkezett. Az India nap keretében megnyíltak a kapuk a távol-keleti hagyományok előtt. A látogatók belekóstolhattak Indiai ízeibe, szokásaiba, továbbá megismerhették a jóga több ezer éves mesterségét, és a táncművészetük különleges világát.

A különleges alkalmon Dél-India egy klasszikusnak számító táncát is bemutatták. Az 1500 évvel ezelőtt született technika két részből áll össze. Az egyik a ritmusrendszer és a kemény, izmot próbáló mozgásformák, a másik része pedig a színészjáték. Somi Panni a Shivasakti Kalananda Dance Theatre vezetője elmondta, arcjátékból, szemmozgásból, és kézjelekből áll össze ez a tánc, amely egy kész, kifinomult színpadi nyelvezet, egy színészi játéknyelv.

A tradicionális rendezvényen részt vett India magyarországi nagykövete, Malay Mishra is, aki azt tapasztalja, hogy évről-évre egyre több magyar látogat el az országába. Ennek egyik oka, hogy a magyarság őshazája Ázsiából ered, így természetes, hogy visszavágyódunk a néhai bölcsőnkhöz. A világ második legnépesebb országa mindenesetre tárt karokkal várja a turistákat. Malay Mishra szerint számos lehetőség van arra, hogy mindenki felfedezze magában a saját Indiáját, a gasztronómia és a kultúra csak egy-egy szelete azoknak az hagyományoknak, amely ebben az országban rejlik.

A nagykövet most először járt Békéscsabán, így szeretett volna betekintést nyerni a megyeszékhely életébe és mindennapjaiba. Ebben Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere volt a segítségére, aki szerint látható, hogy az indiaiak Magyarországon is, de több helyen a világban letelepülnek és gyárakat, üzemeket hoznak létre, így ebben az irányban nyílhat lehetőség, de az élelmiszerek és a gyümölcspálinkák irányában is van érdeklődés.

Indiában jól megférnek egymás mellett a több ezer éves hagyományok és az IT-technológia is. A különleges nap során a jóga eszméjét is szemléltették, Kovács Károly, a híres jógamester vezetésével, valamint tanítványai prezentálásával. Azok pedig, akiket a különböző motívumok és viseletek nyűgöztek le, ők a piacon találhatták meg a saját Indiájukat.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Benke Éva

Új hozzászólás