Dinnyefórumot tartottak Medgyesegyházán

Nagyszabású dinnyefórumot tartottak a szántóföldi gyümölcstermelés fővárosában, Medgyesegyházán. A rendezvényen a 2014-2020 közötti agrárpolitikai forráselosztás adta lehetőségek és a Nemzeti Dinnye Program elmúlt három évének eredményei is középpontba kerültek.

Dél-Békés a hazai dinnyetermelés központja. 2013-ban a szántóföldi gyümölcs termőterület ebben a térségben meghaladta a 3000 hektárt, a termés átlaga pedig elérte a hektáronkénti 50 tonnát. Az ágazat azonban nem volt mindig ilyen jó helyzetben, évekkel ezelőtt olyan rossz pozícióban volt hazánk, hogy országosan sem értük el a jelenlegi Békés megyei mennyiséget. A hazai dinnyeágazat 2011-ben érte el a kritikus pontot. Ezután azonban elindult a Nemzeti Dinnye Program, melynek köszönhetően éves szinten, mintegy 500 hektárral nő a termőterület, amely mára meghaladja az 5000 hektárt, és csak Békés megyében, mintegy 6000 gazdának nyújt biztos megélhetést.

A program elmúlt három évének eredményeit Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke értékelte. Véleménye szerint, az ágazati szereplők közös munkájának köszönhetően mára sikerült ismét egy jó pozíciót elfoglalni a piacon, sikerült a minőséget szinten tartani, sőt emelni is, így a gazdák elértek egy versenyképes árat a gyümölcs értékesítésében. Mártonffy Béla elmondta, a jelenlegi helyzettel azonban nem szabad megelégedni, hiszen a következő években Magyarország visszanyerheti 10 évvel ezelőtti szerepét és a világ 3. legjobb dinnyetermelője lehet. A FruitVeb elnöke hangsúlyozta, leginkább szervezett piacra van szükség, nagyon fontos, hogy megfelelő technológiai és palántanevelési háttérrel rendelkezzen minden termelő, de a szervezettséget is növelni kell, hisz tovább kell bontani a feketegazdaságot mind a dinnye, mind az egész zöldség-gyümölcs ágazatban.

Hazánkban 2013-ban 5600 hektáron mintegy 218 ezer tonna dinnye termett. Az ágazati vezetők bizakodóan tekintenek az idei szezonra, 2014-ben a termőterület 10 %-os bővülésével és a dinnyetermés 15-20 %-os növekedésével számolnak. Ennek eléréséhez, a zöldség- és gyümölcstermelő ágazat erősödésére van szükség, ami a következő hét évben kiemelt prioritást kap az új agrárpolitikai forráselosztásnál. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, a cél az, hogy minél magasabb feldolgozottsági szinten tudjuk a termékeinket előállítani akár a belföldi piac irányába, akár az export piacokra.

Az agrártárca mindemellett az öntözés erősítésével és az intenzív munkaágazatok szerepének növelésével szeretné versenyképes helyzetbe hozni a zöldség- és gyümölcstermesztést. A Békés megyei dinnyetermelők már most elégedettek az elért eredményekkel, azonban helyzetük javításán tovább dolgoznak. Az időjárás egyelőre kedvezően alakul, ezért bizakodnak a jó szezonban. Göcző Mátyás dinnyetermelő szerint előfordulhat, hogy 2-3 héttel hamarabb lesz görögdinnye, ami azt jelenti, hogy akár június legvégére már lesz a pultokon magyar dinnye, de ha nem, akkor július elején már biztos.

Az országosan megtermelt 218 ezer tonna dinnye 60 %-át az elmúlt évben hazai piacon értékesítették, 40 %-át exportként külföldön. Simonka György országgyűlési képviselő szerint jó esély van arra, hogy Magyarország megerősítse pozícióit a hazai és a külföldi dinnyepiacon is. Kiemelte, emellett elsődleges céljuk, a dinnyés területek további növelése, valamint elérni azt, hogy a gazdálkodók kockázat nélkül, akár élethivatásszerűen foglalkozhassanak a dinnye termeléssel.

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Benke Éva

Új hozzászólás