Együtt a diszkrimináció ellen!

Ezzel az elnevezéssel tartottak klubdélutánt Békésen a Csillag Szolgáltatópont munkatársai. A játékokkal tarkított foglalkozás célja a hátrányos helyzetű gyerekek integrációjának elősegítése volt, amelyre roma és nem roma gyerekek közösen kaptak meghívást.

Békésen több szervezet közösen valósítja meg a „Remény-Híd – Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása” című projektet. Az akcióban szociális, egészségügyi, oktatási, képzési és foglalkoztatási jellegű programokat szerveznek cigány és nem cigány, hátrányos és nem hátrányos helyzetű személyeknek, szakemberek és önkéntesek bevonásával. 

- Itt nem kell félreértésekbe esni, nem csak a kisebbség kerül itt szóba, hanem bárki, aki úgy érzi, hogy ő valamiért, valamilyen szinten hátrányos helyzetben, megkülönböztetésben van, - vonatkozhat ez akár a lakókörnyezetre is nem tehát kimondottan a bőrszínre gondolni – bekerülhetett a programba – hangsúlyozta Braunné Makai Adrienn, a Csillag Szolgáltatópont szakmai koordinátora. 

A projektben kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekekre, akik a jövő generációját jelentik, részükre különböző tanodai programokat szerveznek, ahol az iskolai felzárkóztatás mellett az integráció elősegítése volt az elsődleges cél.
Ott jártunkkor a gyerekek egy tini klubfoglalkozáson vettek rész, amely az „Együtt a diszkrimináció ellen!” elnevezést kapta. A klubdélutánra roma és nem roma gyerekeket közösen hívtak meg, akik a segítőkkel közösen játékokban vettek részt, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy minden ember értékes és hogy a bőrszínük ellenére nincs köztük különbség. 
- Engem mint magyar származású fiatalt és roma származású gyerekeket is közelebb hoz egymáshoz., tehát tulajdonképpen személyes szintre bontjuk azokat a falakat és korlátokat, amik még sajnos megvannak emberek fejében, akár ezen a településen is – fogalmazott Fajó Attila, az egyik résztvevő fiatal.

A projekt részeként a klubdélutánokon a gyerekkel közösen olyan aktuális témaköröket dolgoznak fel a szakemberek, amely a koruknál és élethelyzetüknél fogva foglalkoztatja őket. Beszélnek majd az önértékelés témaköréről, a társas kapcsolatok és a barátságok kialakításáról, valamint szó esik a rájuk leselkedő veszélyhelyzetekről is. 

Szerkesztő: Bugyi Diána

Operatőr: Pozojevich Miklós

 

GallériaVideó

Új hozzászólás