Már több mint 60 szabadtéri tűzesethez riasztották idén a Békés megyei tűzoltókat

A tavalyi év hasonló időszakához képest ez közel háromszoros emelkedést jelent, ami főként az enyhe és csapadékszegény időjárásnak köszönhető. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a lakossági figyelemfelhívásra, hiszen a tűzesetek 98%-a emberi gondatlanság következménye.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb kiterjedésű területtüze Geszthez köthető, hiszen akkor a Körös – Maros Nemzeti Park területe mintegy 120 hektáros területen égett. Ebben az esetben a legmagasabb, V. kiemelt riasztási fokozatot rendelték el. A tavalyi esztendőben kiemelkedő szabadtéri tűz nem volt, azonban úgy tűnik az idei év ennél nehezebb lesz, hiszen csak idén már 60 alkalommal riasztották a tűzoltókat, szemben a tavalyi év hasonló időszakával, amikor összesen 20 riasztásuk volt. Maczek Szilárd tű. őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő elmondta, 2013-hoz képest kismértékű növekedés állapítható meg, mivel a tavalyi évben március 15-én még hóvihar volt. Hozzátette, a kedvező időjárási változások kismértékben ugyan, de növelték a jelenlegi, 61 darab szabadtéri beavatkozásunkat.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a lakossági figyelemfelhívásra. Ennek egyik formája a sajtó bevonása, melyre rendszeresen sor kerül az igazgatóságon. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a tűzesetek 98%-a emberi gondatlanság következménye. Maczek Szilárd tű. őrnagy kiemelte, elsősorban eldobott, égő cigaretta csikk és dohánynemű okozott tüzet, de többször előfordult az is, hogy egy autóból kidobott üveg gyűjtőlencseként, gyújtóforrásként funkcionált, illetve több esetben földművelési munkálatok, kerti munkálatok során az összegyűjtött és meggyújtott kerti hulladék okozta a bajt. Hozzátette, utóbbi esetben az állampolgárok sokszor felelőtlenek, mert nem szabad őrizet nélkül hagyni a tüzet.

A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladékok égetése. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat, ebben szabályozza az égetés feltételeit és körülményeit is. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon tűzhely vagy grillsütő használata nem tiltott tűzgyújtási tilalom idején sem. Gombkötő Zoltán tű. őrnagy, hatósági osztályvezető kiemelte, itt is vannak fontos szabályok, amiket be kell tartani. Minden esetben a tűz gyújtásától a tűz oltásáig ott kell lenni a helyszínen, a tűz oltása után el kell taposni a még égő, parázsló részeket, és ennek megfelelően gondoskodni kell a helyszínen olyan berendezésről, tűzoltó készülékről vagy kézi szerszámról, amivel a tüzet el lehet oltani.

A tűzvédelmi hatóságok továbbra is ellenőrzik a tűzgyújtási szabályok betartását. A szabályok megsértőit szankcióval sújtják, ami akár helyszíni bírság kiszabását is jelentheti.

Szerkesztő: Gy. Tűri Zsanett

Operatőr: Fazekas Róbert

Új hozzászólás