Új hospice osztály nyílik Gyulán

Befejeződtek a munkálatok a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Hospice osztályán.  Az épület közel 500 négyzetméteren, a kor követelményeinek megfelelően segíti majd a végstádiumban lévő daganatos betegek ellátását.

A közel 100 éves, műemléki épületben korábban pathológiai osztály működött. Az új tervek alapján úgy alakították ki a különböző helyiségeket, hogy a látás– és mozgássérültek, valamint a siketnéma betegek számára is ideális legyen. Varga Lajos, a Vektor Kft. ügyvezetője elmondta, új a vakolat, új a padlóburkolat, új épületgépészeti és elektromos szerelések kerültek az épületbe. de emellett megoldott a komplex akadálymentesítés is.

Az épületen belül 8 szobát alakítottak ki, amely 20 főnek adhat otthont. A hospice ellátás a végstádiumban lévő daganatos emberek ápolását szolgálja elsősorban. Dr. Kovács József, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa hangsúlyozta, az ellátás célja, hogy enyhítsék a betegek testi és lelki szenvedéseit, továbbá támogassák fizikai és szellemi aktivitását.

Délkelet-Magyarországon mindössze néhány hospice osztály működik jelenleg, pedig a betegellátás egy fontos területe. Pakai Tímea osztályvezető főnővér elmondta, egy komplex, holisztikus ellátásról van szó, nem egy elfekvő osztályról, nem egy ápolási osztályról, hiszen igyekeznek a hozzátartozókat is bevonni az ápolásba, mert a betegeknek is nagyon fontos, hogy életük utolsó szakaszát a szeretteik körében töltsék. 

A most átadott épület minderre lehetőséget ad majd a jövőben, a hozzátartozók ugyanis a nap 24 órájában, így akár éjszaka is a szeretteikkel lehetnek. Az osztály áprilisban kezdi majd meg működését.

Szerkesztő: Tar Hajnalka

Operatőr: Fazekas Róbert

Új hozzászólás