Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/csabatvh/public_html/includes/menu.inc 579 sor).

Megemlékezés a 101-es gyalogezred I. világháborút követő hazaérkezésének 101. évfordulója alkalmából

A 101-es gyalogezred I. világháborút követő hazaérkezésének 101. évfordulója alkalmából tartottak megemlékező ünnepséget a Szabadság téri emlékoszlopnál.

Idén 101 éve annak, hogy véget ért az I. világháború, és hazatért az 1883-ban megalakult békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred. Ezeknek az eseményeknek emléket állítva szervezett ünnepséget a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred alárendeltségébe tartozó 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj a Szabadság téri emlékműnél. Takács Árpád kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a helytállás, a hősiesség, az önfeláldozó hazaszeretet és a katonai erények felett hajtunk fejet, amikor a 101-esek életben maradt katonáinak hazatértére emlékezünk.

Apáti Zoltán dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese a tavalyi ünnepség kapcsán elmondta, hogy az akkor hagyományteremtőnek ígért rendezvény remélik a jövőben is folytatódik majd, hiszen a ma katonájának a hagyomány és a hősök tisztelete ugyanolyan összetartó erővel bír, mint 100 éve.

Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, Szarvas Péter beszédében úgy fogalmazott a háború nem szépség, a háború nem barátság, a háború nem a szeretetről szól. A háború sérülés, borzalom, sebesülés, tragédia, vér vagy halál, a város pedig mindig is büszke volt azokra a hősökre, akik életüket áldozták a hazáért és szeretett városukért.

Az ünnepség végén a jelenlevők a 101-es emlékoszlopnál helyezték el koszorúikat. Az eseményen továbbá elhangzott, hogy jövőre a tavalyi évhez hasonlóan várhatóan ismét esküt szerveznek erre a napra, valamint a 101. gyalogezred különböző relikviáinak kiállítását is megnyitják majd.

GallériaVideó

Új hozzászólás