Elzárás orvhalászat miatt gyorsított eljárásban

A Gyulai Járási Ügyészség társtettesként elkövetett orvhalászat vétsége miatt az elkövetéstől számított 30 napon belül bíróság elé állított egy 19 éves, egy 25 éves és egy 26 éves geszti férfit, akik engedély nélkül és tiltott eszközzel halásztak Biharugra mellett.

A három férfi – akik közül egyik sem rendelkezett halászati engedéllyel – 2019. június 12-én a kora esti órákban jelentek meg az egyik helyi halgazdaság tulajdonában álló, a Begécsi tóegységhez tartozó Nagyszíki tónál azzal a szándékkal, hogy ott tiltott eszközzel halat fogjanak és tulajdonítsanak el. A vádlottak egy 36 méteres meslenchálót helyeztek el a vízben, majd másnap hajnalban visszamentek a helyszínre és kiemelték a hálót a benne lévő 10 darab ponttyal együtt. A vádlottak az együttesen több, mint 35 kg súlyú, közel 45.000.-Ft értékű halat zsákokba pakolták és hazafelé indultak, útközben azonban a rendőrök igazoltatták őket.

A Gyulai Járásbíróság a 19 éves I.r. vádlottat – aki 2018 novemberében orvhalászat vétsége és más bűncselekmény miatt felfüggesztett fogházbüntetést kapott – 90 napi elzárásra, a szintén büntetett előéletű II.r. vádlottat 312 óra kommunális jellegű közérdekű munka büntetésre ítélte, míg a büntetlen előéletű III.r. vádlottat 1 évre próbára bocsátotta, illetőleg a bíróság elrendelte a lefoglalt meslencháló elkobzását. Az ítélet nem jogerős.

Új hozzászólás