Ünnepélyes keretek között helyezték üzembe Békés megye első koraszülőtt-mentőautóját

Ünnepélyes keretek között helyezték üzembe Békés megye első koraszülőtt-mentőautóját, amelyet a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány 2017-ben vásárolt. Azóta a működéshez szükséges, életmentő felszereléseket is sikerült beszerezni, így a mentőautó hivatalosan is szolgálatba állhat.

Közel 3 éve hangzott el először nyilvánosan a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány álma: egy olyan mentőautó beszerzése, amellyel a megyében világra jövő koraszülött és beteg újszülöttek biztonságos körülmények között és gyorsan kerülhetnek gyakran az életüket megmentő ellátásba. A nemes célt önkormányzatok, alapítványok, civil szervezetek, cégek és a megye lakossága, példaértékű összefogásban több mint 70 millió forinttal támogatta.

A megye összetartásának köszönhetően az alapítvány 2017-ben megvásárolta a mentőautót, mára pedig az életmentő felszereléseket is sikerült beszerezni. A koraszülött-mentőautó sikeres működtetéséhez további összefogásra van szükség; ezt egy négyoldalú együttműködési megállapodás garantálja majd a jövőben. A mentőautó irányítását az Országos Mentőszolgálat végzi majd. Dr. Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója elmondta: az ilyen összefogásoknak hála, folyamatosan javulnak a koraszülöttek esélyei.

Az eseményen szimbolikusan átadták a gépjármű kulcsát a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak, akik a jövőben a mentőautó üzemeltetését látják majd el. Az alapítvány 27 éve végez koraszülött mentést Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében és immár több mint 21 ezer gyermeket mentettek meg. prof. Dr. Pintér Sándor, az alapítvány kuratóriumi elnöke köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segített a mentőautó megvásárlásában.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója is elismerően beszélt a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány munkájáról. Hozzátette, március végén befejeződik a gyulai gyermekosztály kialakítása, így magasabb színvonalú ellátást tudnak majd biztosítani az újszülötteknek.

Az eseményen háláját fejezte ki Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke is. Beszédében kihangsúlyozta: a mentő üzembe helyezése fontos esemény a megye életében.

A megyei összefogásnak köszönhetően a korábban megvásárolt mentőautót sikerült ellátni minden, a koraszülöttek és újszülöttek szakszerű ellátásához szükséges speciális felszereléssel, így a mentőautó márciusban hivatalosan is megkezdheti életmentő munkáját.

GallériaVideó

Új hozzászólás