Hamarosan megnyitják a békési lakosok számára az első közösségi műhelyet

Hamarosan megnyitják a békési lakosok számára az első közösségi műhelyet, ahol a faipari barkácseszközök mellett két 3d-s nyomtató is várja a barkácsolni vágyókat.

1.8 millió forintból hat település összefogásával, egy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázat segítségével sikerült kialakítani az első közösségi műhelyet Békésen. A műhelyben a faipari munkálatok elvégezésre alkalmas eszközök mellett egy teljesen új technika is a helyiek rendelkezésére áll.

A gépparkban helyet kapott tárgyak működését egy sajtótájékoztatón mutatta be Kovács András műhelyvezető. A közösségi műhelyben lévő eszközök mindenki számára ingyenesen elérhetőek. Bizonyára sokak számra jelen pillanatban még kevésbé ismert kifejezés a 3D nyomtató. Ez egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Ott jártunkkor a nyomtatóval műanyag karkötőket nyomtattak, de a gép segítségével minden formát elő lehet állítani.

A 3D nyomtatás első hallásra nagyon futurisztikusnak hangzik azonban már 1980-as években felbukkantak az első gépek ám ezek még nagyon drágák és korlátozottak voltak.  A "3D nyomtatás" kifejezést először akkor használták, amikor a 90-es évek közepén két kutató egy tintasugaras nyomtatót úgy alakított át, hogy ne tintát fecskendezzen papírra, hanem rétegeket olvasszon egymásra. Mára ez a technika egyre kifinomultabb és elterjedtebb. Annak tehát, aki a saját szemével szeretné látni azt, hogy hogyan is működik a 3D nyomtató annak mindenképpen érdemes lesz ellátogatnia Békésen a közösségi műhelybe.

GallériaVideó

Új hozzászólás