Bíróságok Napja

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács július 15-ét nyilvánította a Bíróságok Napjává. A bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapja kapcsán számos elismerést osztottak ki a Gyulai Törvényszéken.

149 évvel ezelőtt július 15-én hirdették ki a törvényt, amely szétválasztotta a közigazgatást és a törvénykezést, így létrehozva az önálló és független bíróságok intézményét. A bíróságok napja megünneplésének napjáról 2000. június 24-én döntött az Országos Igazságszolgáltatási Tanács megtartására első alkalommal 2001-ben került sor. Az OIT július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává.

Dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke máig úgy gondolja, hogy a gyulai törvényszék bíráinak és igazságügyi alkalmazottainak hivatásszeretete példaértékű. Hozzátette, hogy bizonyára sokan osztják Juhász Andornak, a Magyar Királyi Kúria egykori jeles elnökének a következő gondolatait.

Elmondása szerint ez a hivatásszeretet az, ami a gyulai törvényszéket előre viszi. A kellő szakmai alázattal végzett szolgálat fonódik össze az egymást követő bíró generációk tevékenységében. Ezek az építőkövek biztosítják a Békés Megyei és ezen keresztül az egész magyar igazságszolgáltatás stabilitását, hatékonyságát. Az ünnepnap alkalmából több bíró és igazságügyi alkalmazott részesült elismerésben. A Bíróságok Napján a beszédek és az elismerések mellett egy zenei műsorral kedveskedtek a megjelenteknek.

A bíróságok Napjával megkezdődik az ítélkezési szünet. A halaszthatatlan ügyeket természetesen ilyenkor is ellátják. Lényeges, hogy a szünet ideje alatt a megyében működő bíróságok a megszokott munkarend szerint továbbra is nyitva állnak, a bírósági kezelőirodák ezen időszakban is változatlanul tartanak ügyfélfogadást, így az ügyfelek intézhetik bírósági ügyeiket, benyújthatják beadványaikat, felvilágosítást kérhetnek és az iratokba is betekinthetnek. A szünet augusztus 20-ig tart a bíróságokon.

GallériaVideó

Új hozzászólás