Árvízvédelmi töltések korszerűsítése és terhelésük csökkentése

Árvízvédelmi töltések korszerűsítését és terhelésük csökkentését hajtják végre a közeljövőben a Körösök mentén. A fejlesztésre azért van szükség, mert a jogszabályi változások miatt a jelenlegi védvonalak már nem felelnek meg az előírásoknak.

2014 végén megjelent egy új jogszabály, ami a korábbi mértékadó árvízvédelmi kiépítettségi szinteket megemelte. Ez azt eredményezte, hogy az árvízvédelmi töltések túlnyomó része már nem felel meg az előírásoknak, azokat fejleszteni kell. A mértékadó árvízszint felülvizsgálati eredményei egyértelműen jelzik, hogy a Tisza-völgyi árvízvédelmi rendszer tartalékai a legtöbb folyószakaszon kimerültek. Ezért ha nem állítják meg a nagyvízi meder vízszállító képességének csökkenését, úgy a biztonság jelentős csökkenésével kell számolni.

Emiatt Mezőtúr és Gyomaendrőd települések közigazgatási területén árvízvédelmi védvonal mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése valósul meg a Körösökön.

Az új töltés koronaszintje 1 méterrel lesz magasabb. A fejlesztés a 909 km2 területű Nagy Sárréti árvízvédelmi területet érinti. A projekt eredményeként a Hármas-Körös jobb partján megerősítik az altalajt is.

Ezek mellett a projekt során teljesen újjáépül a Peresi gátőrház, megújul a telepen található munkáspihenő és szertár épület. A járulékos beruházásoknak köszönhetően a vízmércék áthelyezése is megtörténik, valamint fenntartó gépeket szereznek be. A több, mint 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló pályázatot az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közösen valósítja meg. A várható befejezés ideje 2021. február 28.

GallériaVideó

Új hozzászólás