Megújult a Szlovák Tájház

Napjainkban a magyarországi szlovákok nagy része a Pilis térségében és Békés megyében él. Kulturális központjuk Békéscsaba, ahol nemrégen egy sikeres pályázatnak köszönhetően megújult a Szlovák Tájház.

A békéscsabai Szlovák Tájház 2001-ig a Munkácsy Mihály Múzeum gondozásában volt, ez év májusában külső- és belső felújításon esett át, majd a napokban, június 14-én adták át a megújult tájházat a megyeszékhelyen. A ház berendezésének szinte teljes egésze a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből származik, így a felújítás alatt a berendezési tárgyak a múzeum munkatársai-, valamint önkéntesek munkájának köszönhetően kerültek a Szlovák Tájházba.

A Szlovák Tájház felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg. A 6 millió forintos forrás nagyobb részéből az épület felújítása, 1 millió forintból pedig a működési célú kiadásokat fedezhetik.

A Szlovák Tájház épülete a XIX. században épült klasszicista stílusú felújított népi lakóház, amely egy jómódú szlovák parasztgazda életmódját, lakáskultúráját mutatja be. E házban a gazdálkodás eszközeitől kezdve a tisztaszoba berendezéséig mindennel megismerkedhetünk. Értékesek a ház fából faragott, festett virágokkal díszített, dátumozott bútorai. A szlovák közösség reméli, hogy a korhű renoválás után nagyobb kedvvel járnak majd az emberek megismerni kultúrájukat, történelmüket.

 

GallériaVideó

Új hozzászólás