V. Bábos Drámaíró Verseny

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a Zalaegerszegi Griff Bábszínház közreműködésével rendezte meg az V. Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán.

Ötödik alkalommal rendezték meg a Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán. Ezúttal, határon túli- és itthoni bábszínházakat is meghívott a két szervező, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Zalaegerszegi Griff Bábszínház, a vendégek között voltak Zalaegerszegről, Temesvárról, Szatmárnémetiből, Sepsiszentgyörgyről és persze Békéscsabáról is. Az első napon kisorsoltak a témák közül egyet, melyet idén is a megyei napilap cikkei közül válogattak, viszont idén rendhagyó módon – tekintettel Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójára – több tíz éves lapokból válogattak össze. Divat Sári tanácsadója – erre az 1958-as cikk címére kellett három írónak tizenkét óra alatt gyerekeknek szóló, egyfelvonásos bábdrámát írnia, majd a csapatoknak színpadra alkalmaznia.

Az esemény nem csak a versengésről szól, hanem a különböző színházak összekötéséről is. A szervezők fontosnak tartják, hogy olyan szakmai hátteret nyújtsanak, ahol a különböző bábosok nem csak megtekintik egymás munkáját, hanem együtt is dolgoznak, tapasztalatokat cserélnek.

A legjobb dráma írója Szabó Borbála lett Mit vegyek fel? című írásával. A legjobb rendező díját Rumi László kapta, aki Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE meséjét állította színpadra. A legjobb színész Kosznovszky Márton, a zalaegerszegi Griff Bábszínház-; a legjobb színésznő pedig a rendező színház tagja, Szőts Orsolya lett. A legizgalmasabb karakter díját a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínházból Szucher Ágnes kapta. A legjobb előadásnak a Berg Judit Őrangyalok című drámája alapján készült darabot választották, amelyet Lázár Helga rendezett. A közönség Szabó Borbála Mit vegyek fel című egyfelvonásosát tartotta a legjobbnak, melyet Somogyi Tamás rendezett.

GallériaVideó

Új hozzászólás