Ősbemutatóra készül a Békéscsabai Jókai Színház

Ősbemutatóra készül a Békéscsabai Jókai Színház. Szabó Magda születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve mutatják be az írónő Születésnap című regényét. A teátrum a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula rendezésében állítja színpadra a kamasztörténetet.

A könyv az 1960-as évek elején íródott, a színdarab is ezt az időszakot dolgozza fel.  A darab rendezője elmondta: nagy megtiszteltetés egy ilyen darabot feldolgoznia. A darab különlegessége, hogy több, mint harminc színész játszik benne, ami nagy kihívást jelent mind a jelmezek kitalálásánál, mind pedig a próbák összeegyeztetésénél. A mű egy 13 éves és egy 16 éves középiskolás lány közös történetét dolgozza fel.

A darab a felnőtté válás folyamatáról szól, és arról, hogy mikortól tekinthető valaki felnőttnek. Lehet, hogy valaki 50 évesen is ugyanúgy megmaradt egy tizenéves világában és azt mondja róla a környezete, hogy olyan, mintha most is 16 éves lenne. De lehet, hogy valaki már 13 évesen felnőttként tud viselkedni bizonyos helyzetekben. A darab egyik főszereplője Illés Bori. Egy tini lány, aki már azt hiszi, hogy felnőtt, de gyakorlatilag csak a ruhákra gondol és a tipikus lányos dolgokról álmodozik. Majd egy fordulat után -  ami miatt kénytelen lesz tényleg felnőtté válni - rájön, hogy milyen felnőttnek lenni. Borit Nádra Kitti játssza, aki elmondta, nagyon örült annak, amikor megtudta, hogy ebben a darabban fog szerepelni, hiszen közel áll hozzá ez a karakter.

Bori édesapját, Illés Károlyt, Csurulya Csongor alakítja majd, aki a kezdetekben keményen bánik lányával és nem tekinti őt felnőttnek, úgy gondolja, hogy annak még nem jött el az ideje.

A darabban Bori legjobb barátnője Szilvia, aki a szomszédban lakik. Amikor új lakó érkezik a házba, Bori úgy érzi, eljött álmai hercege. Rudolfra azonban Szilvia is szemet vet és Bori rádöbben arra, hogy eddig félreismerte barátnőjét. Szilviát a fiatal László Bernadett játssza. A Színitanház hallgatóját arról kérdeztük, hogy mennyire könnyen tud majd azonosulni ezzel a szereppel.

A darab ősbemutatója március 20-án lesz a Békéscsabai Jókai Színházban.

GallériaVideó

Új hozzászólás