"Hős képzés" a békéscsabai mentőállomáson

Minden hónap utolsó hétfőjén úgynevezett „hős képzést” tartanak a Békéscsabai mentőállomáson. Az önkéntes képzés során a szakemberek laikusok számára nyújtanak lehetőséget az újraélesztési folyamat elsajátítására.

Magyarországon a hirtelen szívhalál óriási gyakoriságot mutat, évente ennek okán körülbelül harmincötezren halnak meg. Sok esetben a túlélés attól függ, hogy a laikus hogyan tud beavatkozni. Arra való tekintettel, hogy Magyarországon ezt a folyamatot rendszerszinten nem oktatják, az Országos Mentőszolgálat felvállalta ezt a kezdeményezést.

A laikus újraélesztés 6 fázisból áll: Szólítsa meg, és ezzel egy időben vállainál rázza meg a sérültet! A bajbajutott felé hajolva vizsgálja a légzést! Hívjon segítséget! Kezdje el a mellkas-kompressziót! Végezzen két befújást! Folytassa az újraélesztést egészen addig, ameddig a segítséget nyújtó szervek meg nem érkeznek!

Az újraélesztés hibás, ha a lenyomás túl mély, túl felületes, túl gyors vagy túl lassú. Gyakori és súlyos hiba az is, ha nem szilárd felületen végezzük. Lélegeztetésnél hiba a túl sok vagy túl kevés befújás, ha mellé megy, így a nem megfelelően hátrahajtott fejnél vagy hirtelen befújásnál a gyomorba áramlik a levegő. Azonban ne felejtsük el, hogy a legnagyobb hibát akkor követjük el, ha el sem kezdjük az  újraélesztést, hisz ez esetben lehetőséget sem biztosítunk a keringés helyreállására.

GallériaVideó

Új hozzászólás