Lakossági fórum Gyulán

Lakossági fórumot tartották Gyulán, melynek célja a szociális intézményi férőhely kiváltásban közvetlenül érintett közösség és társ szakmák tájékoztatása volt. A fórumon a kiváltás célja, folyamata és a társ szakmák ebben való a szerepe került a középpontba.

Hazánkban több tízezer fogyatékossággal, mentális problémákkal élő ember él nagy létszámú bentlakásos szociális intézményekben. Az eltelt évtizedek alatt alapvető változás ment végbe a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatos szemléletmód tekintetében. Ebből adódóan a társadalom támogatja őket abban, hogy életüket önállósággal élhessék. Ennek az alapvető változásnak az egyik legfontosabb következménye a nagy létszámú bentlakásos intézményi ellátásról, a közösségi életvitelt támogató szolgáltatásokra való áttérés szerte a világon. Szekeres Pál miniszteri biztos egy személyes példával mutatta be a kiváltás lényegét.

A támogatott otthonokban 12 fő él együtt. Az intézeti élettel ellentétben a lakók itt saját maguk végzik a mindennapi teendőket. Főznek, mosnak, bevásárolnak, takarítanak és még dolgozni is eljárnak.  A kormány célja a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása, valamint segítségnyújtás a társadalomba való beilleszkedésbe.

Az állam a kiváltás folyamatát 2023-ig tovább folytatja az egész nagy létszámú intézményi szolgáltató-rendszer gyökeres átalakítását célozva meg. Ezen túlmenően elkötelezte magát a szociális alapszolgáltatások célzott megerősítése-, valamint a fogyatékossággal élő emberek foglalkozási rehabilitációja mellett is.

GallériaVideó

Új hozzászólás