Hírek

Január 1-től számos változás történt az adótörvényeket illetően

2019-01-06, vasárnap

Január 1-től számos változás történt az adótörvényeket illetően. Megváltozott a késedelmi pótlék mértéke, illetve módosult az egyéni vállalkozók bevallási határideje is. 

Az eddigi számítással ellentétben a jegybanki alapkamat kétszerese helyett mostantól a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegének 365-öd része teszi ki a késedelmi pótlékot. A kiszabható pótlék mértéke a kockázatos adózók esetén is változik: jelenleg ez a jegybanki alapkamat ötszöröse, a jövőben viszont ez az általános szabályok szerint számított késedelmi pótlék másfélszerese lesz.

Január 1-től az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó bevallását tekintően is történtek változások. Az adóhivatal a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészíti a vállalkozóknak a bevallási tervezetet a február utolsó napján rendelkezésre álló adatok alapján. A személyi jövedelemadó bevallási határideje viszont az idei év első napjától megváltozott.

Békés megyei központi nyílt napot tart a Gál Ferenc Főiskola január 8-án

2019-01-06, vasárnap

Békés megyei központi nyílt napot tart a Gál Ferenc Főiskola január 8-án 10 órától, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az induló képzésekkel és bepillanthatnak az intézmény mindennapjaiba.

Nagy változásokon ment keresztül a békéscsabai felsőoktatási intézmény 2018-ban, ugyanis közel tíz év után fenntartót váltott. A Szent István Egyetem helyett február 1-től a Szeged Csanád Megyei Egyházközség által fenntartott Gál Ferenc Főiskola vette át az intézményt. Dr. Árpási Zoltán docens kérdésünkre elmondta, hogy az intézmény stabilan működik és a jövőben szakmai változások-, valamin komoly infrastrukturális fejlődés várható. A felsőoktatási intézmények működési képességének egyik mércéje az, hogy mennyi diák tanul a főiskolán, egyetemen. Ehhez nagyban hozzájárulnak a különböző marketing eszközök, illetve nyílt napok.

Dr. Árpási Zoltán kifejtette azt is, hogy nem csak a közvetlenül az érettségi előtt álló diákok érdeklődését várják.

Geoláda

2019-01-06, vasárnap

Bizonyára sokak számára ismeretlen kifejezés a geoláda és a geoláda keresés. Következő riportunkban ezt az egészséges és szórakoztató tevékenységet mutatjuk be.

A geoláda keresés azok számára nyújt kiváló szórakozást, akik szeretnek a szabadban sétálni, szép tájakra és kevésbé ismert látnivalókra is kíváncsiak, illetve különleges helyeket fedeznének fel, melyekről rengeteg információt is megtudhatnak. A geoláda keresés-  más néven geocatching - az Egyesült Államokból indult és mára Magyarországon is egyre népszerűbb. Városunkban is sokan játsszák.

A turisták számára is kifejezetten ajánlott a geoláda keresés, hiszen a kis dobozokat a települések, városok legérdekesebb, legszebb helyein rejtik el.

Nem annyira egyszerű a játék, hogy csak elmegyünk az applikáció által kijelölt lokációra, ugyanis az nem a láda pontos helyét mutatja. Megérkezésünk után a leírásban található segítséggel és a helyszín átkutatásával találhatjuk meg a ládát.

Oldalak