Hírek

Kukac Kata kalandjai

2018-09-25, kedd

Az őszi évad második premierje- és egyben első gyermekdarabja a Kukac Kata kalandjai című mesemusical, a Békéscsabai Jókai Színházban. A darab sok kalanddal, zenével, tánccal és humorral várja a legkisebb színházkedvelőket.

Mesemusical-el indul az idei évad első gyermekdarabja a Békéscsabai Jókai Színházban. A Kukac Kata kalandjai című darab egyik legfőbb érdekessége, hogy a rendező saját maga írta a musicalt, ugyanis egy olyan meséből merítette az ötletet, amelyet 20 évvel ezelőtt rendszeresen mesélt lányának, mindig más-más befejezéssel. A mesemusicalt Bozsó József állítja színpadra, akivel rendezői koncepcióról beszélgettünk.

A darabban Kukac Kata elindul kalandos útjára az erdőben, hogy pillangó lehessen. A mesemusical sok kalanddal, zenével, tánccal és humorral várja a legkisebb színházkedvelőket. A próbafolyamatokról a főszereplő, Fejes Katica mesélt nekünk.

Ölei Annamária képviseli a csabai dartsosokat az Európa Bajnokságon

2018-09-25, kedd

Ismét nagy sikereket érhet el a Békéscsabai Darts Sportegyesület, ugyanis a szeptember 25-én induló Európa bajnokságon Ölei Annamária képviseli majd a csabai dartsosokat.

Az elmúlt években a Békéscsabai Darts Sport Egyesület több országos dobogós helyezést is szerezett, csapat- és utánpótlás fronton egyaránt. Ebben az évben azonban feljebb léphet a klub, ugyanis szeptember 25-e és 29-e között a klub legjobb női versenyzője, Ölei Annamária részt vesz a magyar rendezésű Európa Bajnokságon.

A fiatal dartsos már komoly sikereket ért el ebben az évben, ugyanis párosban országos bajnok lett, az egyéni nemzeti bajnokságban, pedig a ranglista második helyén áll, két első, két harmadik és két ötödik helyezéssel. Az Európa Bajnokságon egyéniben, párosban és csapat versenyszámban is a dobóvonalak mögé áll.

Kétévente rendezi meg az Európa Bajnokságot az Európai Darts Szövetség, melyen eddig békéscsabai versenyző még nem indult.

Idén is megrendezték a Roma Gasztronómia Napját Békéscsabán

2018-09-25, kedd

Idén is megrendezték a Roma Gasztronómia Napját Békéscsabán. A rendezvény célja az volt, hogy bemutassák a roma gasztronómia jellegzetes ételeit és íz-világát.

Cigány népviseletek, roma fafaragások, autentikus táncok, nemzetiségi találkozó. 26. alkalommal szervezte meg Kovács Erzsébet, Békéscsaba Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke a Cigány Gasztronómia Napját. Minden évben roma ételspecialitásokat készítenek el a szervezők, ami pedig nem változik, az a töltött káposzta. Idén kakaspörköltet túrós csuszával is kínáltak az érdeklődő ínyenceknek, a rendezvény különlegességeként pedig a hagyma krémlevest kóstolhatták meg - velőrózsával tálalva.

A roma ételek elkészítését nem köti szigorú recept. Általában szabadon, az egyéni ízlés szerint főznek. A cigány gasztronómiának azért van néhány jellemzője, ilyen például, hogy sokszor túlzott fűszerezés jellemzi, hasonlóan a magyar paraszti ételekhez. A rendezvény meghíváshoz kötött, de nem utasítanak el senkit, aki betér hozzájuk.

Oldalak