Hírek

Vadászat

2019-03-21, csütörtök

A mai világban a vadászat nimbusza egyre jobban elhalványul a társadalom szemében. A vadásztársaságok azonban továbbra is működnek, melyek sok szempontból kiemelkedően fontos munkát végeznek.

Az Újkígyósi Vadásztársaságot 1872-ben alapította gróf Széchenyi Lajos plébános, 3000 hektár vadgazdálkodási területen.  Azóta a világháborúk miatt kétszer kellett újraalapítani a jelenleg nagyságrendileg 5000 hektárnyi terület felett diszponáló vadász szervezetet. Az emberiség megjelenésével egy időben kezdődött el az a folyamat, hogy az állat és növényvilág egyre kisebb területre szorul vissza. Ez az évszázadok során fokozódott és a XX., illetve XXI. században drasztikusan felgyorsult. Emiatt a vadállomány is csökkent, így kiemelten fontos szerep jut a vadgazdálkodásnak. Ebben - szükséges módon - benne van az olyan ragadozó állatok populációjának csökkentése, mint a róka, amely az emberi térfoglalás miatt rendszerint elszaporodik a kisebb területű erdőkben.

A hétvégén kezdődik a magyar női röplabda szuperliga rájátszása

2019-03-21, csütörtök

A hétvégén kezdődik a magyar női röplabda szuperliga rájátszása, a legjobb csapatok között pedig természetesen ott van a BRSE is.

Nem lesz könnyű dolga a csabai csapatnak a szuperliga rájátszásában, hiszen az első három győztes mérkőzésig tartó párharcot a Nyíregyháza csapatával játsszák, akik az alapszakaszban négy alkalommal-, és a kupadöntőben is jobbnak bizonyultak a csabaiaknál. Ennek ellenére a cél természetesen a végső győzelem.

A BRSE számára az idei bajnoki szezon az előző kiváló eredményekhez képest valamennyivel szürkébbre sikerült, ez Tálas Zsuzsa csapatkaptány szerint leginkább a sűrű meccsnaptárnak köszönhető, illetve annak, hogy a magyar bajnokság mellett két nemzetközi kupában is helyt kellett állniuk.

A januárban érkezett vezetőedző, Paul Bogdan magabiztosan várja a rájátszást.

Hangversennyel nyitotta meg idei évadát a Tavaszi Fesztivál Békéscsabán

2019-03-21, csütörtök

Hangversennyel nyitotta meg idei évadát a Tavaszi Fesztivál Békéscsabán. A jeles alkalomkor elsőként a Csabagyöngye Kulturális Központban Somogyi-Tóth Dániel zongoraművész és az Alföld Quartet közös produkcióját hallhatta a nagyérdemű.

Immáron 17. alkalommal rendezik meg Békéscsabán a Tavaszi Fesztivált, amely alapját a szokásokhoz híven a klasszikus kultúra, a magas művészetek és a minőségi produkciók adják. Ezért a szervezők igyekeztek idén is a lehető legszélesebb korosztály számára programokat nyújtani.

A programsorozat nyitórendezvénye a komolyzene kedvelőit szólította meg elsősorban. A közönség Somogyi-Tóth Dániel zongoraművész és a 2012-ben alakult vonósnégyes, az Alföld Quartet hangversenyét hallhatta. A estet Szarvas Péter Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármestere nyitotta meg, aki a fesztivál kapcsán kiemelte, hogy a közgyűlés és városvezetés számos feladata mellett, a kultúrára is mindig igyekszik figyelmet fordítani.

Oldalak